201810031128212140.jpg
Ο Σαλαμίνιος Αρχομαδρίτης Αχ.Τσούτσουρας διεκδικεί με αξιώσεις τον μητροπολιτικό θώκο

Την Παρασκευή, τελευταία μέρα συνεδριάσεων για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα υπάρξει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης.

Τους τρεις μήνες που πέρασαν από την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη της Λάρισας κυρού Ιγνατίου, πολλές και έντονες ήταν οι διεργασίες για το διάδοχό του. Και η στιγμή που θα γίνει γνωστός ο νέος Ιεράρχης, τα πράγματα μοιάζουν να έχουν ξεκαθαρίσει, όσον αφορά τους υποψηφίους.






Από τα πολλά ονόματα που ακούστηκαν, συζητήθηκαν ή προτάθηκαν τρία με πέντε ονόματα είναι αυτά που έχουν ακούγονται πιο έντονα.


nikolopoulos_braxami3.jpg
Φαβορί, για πολλούς το απόλυτο, θεωρείται ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλο, που έχει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.



201810031128212140.jpg
Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας, είναι το δεύτερο όνομα που ακούγεται πολύ έντονα και φέρεται να έχει την υποστήριξη ικανού αριθμού Ιεραρχών.



201810031129103220.jpg
Εσχάτως στο προσκήνιο ήρθε ο Αρχιερατικός Επιτρόπου της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Μουρτζανός. Αν και αρχικά υπήρξε σχετική διάθεση, εν τούτοις μοιάζει αρκετά απίθανο κάποιος εκ των δύο Επισκόπων και στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου, Θεσπιών Συμεών και Μεθώνης Κλήμεντος να μπουν στο τριπρόσωπο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου θα γίνει γνωστός ο νέος Ποιμενάρχης Λάρισας και όλες οι απορίες θα λυθούν..
Η διαδικασία εκλογής
Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Μονή Πετράκη. Αρχικά οι Αρχιερείς θα κληθούν να ψηφίσουν ανάμεσα από τους 2.000 περίπου Αρχιμανδρίτες, εγγεγραμμένους στον κατάλογο των «προς Αρχιερατεία». Εκεί θα προκύψει και το τριπρόσωπο, οι τρεις δηλαδή με τις περισσότερες ψήφους. Ακολουθεί η δεύτερη ψηφοφορία οπότε ο νέος Μητροπολίτης εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία επί των 80 Αρχιερέων.
Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς θα δώσει το «Μικρό Μήνυμα» στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη) και αμέσως μετά το Μεγάλο Μήνυμα στο Καθολικό της Μονής. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής 7 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
Η άφιξη και ενθρόνισή του στη Λάρισα αναμένεται περίπου 40 μέρες μετά την εκλογή, στα μέσα Νοεμβρίου, και αφού πρώτα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.