PTDC4566.JPG
του Βαγγέλη Σπανού

Mε αφορμή τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα (ξημερώματα 9-10/9/2017), θυμάμαι πέρσι τέτοια εποχή που έλεγαν τα ΜΜΕ "ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα καθαρίσει ο Σαρωνικός, πάνε τα μπάνια, πάνε και τα ψάρια", φιλοξενώντας και απόψεις ειδικών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ακτών του Σαρωνικού δεν έφτασε, βέβαια, ποτέ η πετρελαιοκηλίδα, με εξαίρεση κάποια κομματάκια πίσσας που ξεβράζονταν σποραδικά, όποτε είχε δυτικό άνεμο ή, νοτιά.









Αλλά αυτό δεν εμπόδισε έναν τύπο στο ΚΤΕΛ  να δείχνει τα μακροφύκη (τα φύλλα στην πραγματικότητα) της ποσειδωνίας που έβγαζε το κύμα στην ακρογιαλιά και να λέει σε τουρίστες, αλλά και Έλληνες επιβάτες "τα βλέπετε τα πετρέλαια"; Τι να λένε άραγε όλοι αυτοί σήμερα και κυρίως τα ιδιωτικά ΜΜΕ που ουσιαστικά αποτελούν γραφείο τύπου του εκάστοτε ιδιοκτήτη τους και ουδεμία σχέση έχουν με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας; 





PTDC4441.JPG




PTDC4513.JPG




PTDC4567.JPG




PTDC4569.JPG
Έχουν βρει άλλα θέματα να κάνουν προπαγάνδα, αφού αυτό ήταν το ζητούμενο και με την πετρελαιοκηλίδα και όχι η ευαισθησία τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Άλλωστε, η θάλασσα καταστρέφεται καθημερινά από τόνους πλαστικά που καταλήγουν στα νερά της και καταναλώνονται από τα πλάσματά της και τελικά και από εμάς μέσω της διατροφικής αλυσίδας.





PTDC4571.JPG




PTDC4574.JPG




PTDC4575.JPG




PTDC4577.JPG
Αυτό το ΣΚ εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν 100 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διαδηλώσεις - εκδηλώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον που καταστρέφονται. Ναι, καλά καταλάβατε ποια ήταν η χώρα που έλαμψε διά της απουσίας της από αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση. Αλλά εντάξει, είχαμε και τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ. 





PTDC4579.JPG




PTDC4581.JPG




PTDC4583.JPG




PTDC4589.JPG




PTDC4591.JPG




PTDC4594.JPG
Υ.Γ: Βρέθηκα σήμερα σε μία παραλία της Σαλαμίνας, όπου δεν έφτασε ποτέ η πετρελαιοκηλίδα. Αλλά η επιβάρυνση στα νερά είναι μόνιμη, το ίδιο και τα σκουπίδια στην ακρογιαλιά. Και με τα τζετ σκι να πηγαινοέρχονται από τα ανοιχτά στην ακτή, έπαιρνες και μία γεύση από πετρέλαιο τελικά. Aπό τη Σαλαμίνα είναι και οι 12 πρώτες φωτογραφίες της υποβρύχιας συλλογής, οι τρεις τελευταίες από Θυμάρι, ενώ το χταποδάκι και το βασιλικό καβούρι αφέθηκαν ελεύθερα μετά τη φωτό. Όσο για την ανεμώνη δεν πρέπει να την αγγίζουμε ποτέ, γιατί μπορεί να είναι όμορφη σαν λουλούδι του βυθού, αλλά είναι και δηλητηριώδης.