logo72c.gif
%25CE%25B2%25CE%25B9%25CE%25BF%25CE%25BC

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αναμφισβήτητα  είναι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο προκαλείται κυρίως από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα των καύσεων της βιομηχανικής μας εποχής και της ακόρεστης ανάγκης της ανθρωπότητας σε ενέργεια.

Το πρόβλημα είναι τόσο οξύ που αν δεν αναχαιτιστεί, περιοχές όπως δυστυχώς και η Ελλάδα θα βιώσουν τέτοιες αλλαγές που θα καταστίσουν  προβληματική ακόμα και την επιβίωση των  πληθυσμών. Ενδεικτικά μπορεί να έχουμε αύξηση θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και +7ο C.* Και όλα αυτά σε μερικές δεκαετίες. 

Καθυστερημένα η διεθνής κοινότητα (παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των επιστημόνων) αποφάσισε  τη λήψη μέτρων (συνθήκη Κιότο, Σύσκεψη Κοπεγχάγης και πρόσφατα Διάσκεψη Παρισιού).

Πρωτοπόρος  σε αυτές τις κινήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της κατά 19%. Εξαίρεση σε αυτό το επίτευγμα λίγες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Βασικός λόγος το γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από την καύση λιγνίτη. Αυτή η κατάσταση όμως εκτός από άκρως επιζήμια περιβαλλοντικά, είναι και οικονομικά επιβαρυντική μιας και στις  πηγές που επιβαρύνουν  την ατμόσφαιρα με διοξείδιο θα επιβάλλονται πρόστιμα (δικαίωμα εκπομπής ρύπων) . Κατά εκτιμήσεις της ΔΕΗ  θα είναι τουλάχιστον 30€ ο τόνος, και φυσικά θα μετακινηθεί στον καταναλωτή. Επιβάλλεται λοιπόν η χώρα μας να προσαρμοστεί τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. 

Λύση για αυτό μπορεί να δώσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ τον οποίων περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση βιομάζας (μάζα που κάποτε ήταν έμβια ύλη). 

Τέτοια περίπτωση είναι και η μονάδα αεριοποίησης της οποίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει κατατεθεί στο Δήμο Σαλαμίνας και συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης. 

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ 
  • Αφού διάβασε όλη τη μελέτη 
και:
  • Γνωρίζοντας τις συνέπειες για το περιβάλλον από την  κλιματική αλλαγή, όπως  όλη η επιστημονική κοινότητα ορίζει, 
  • Έχοντας υπ όψιν τη Διάσκεψη  του Παρισιού,
  • Θεωρώντας  ότι η υπέρμετρη καχυποψία (όχι πάντα αδικαιολόγητη), μπορεί να δημιουργεί προβλήματα,
τάσσεται  υπέρ της κατασκευής της μονάδας, αλλά ταυτόχρονα επιμένει στον αυστηρό και τακτικό έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων, κυρίως ως προς την ποιότητα της πρώτης ύλης wood chips.  
Επίσης θεωρεί καλή ευκαιρία τη δυνατότητα αξιοποίησης των χιλιάδων τόνων βιομάζας  (κλαδέματα) που παράγει ο Δήμος μας και τώρα θάβονται στη Φυλή. Η συνεργασία του Δήμου  θα μπορούσε να του επιφέρει και περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος.

*Στοιχεία από την 5η Έκθεση Εκτίμησης Κλιματικής Αλλαγής (AR5) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) πού δόθηκαν στη δημοσιότητα τον 2014 και για την οποία εργάστηκαν πάνω από 3000 επιστήμονες από όλες τις χώρες.