Την Κυριακή 17-5-2015 ο Περιβαλλοντικός Όμιλος ΠΕΡΙΒΟΣ πραγματοποίησε οδοιπορικό στο Αμπελάκι. Στόχος ήταν η παρουσίαση και γνωριμία με τις υπέροχες παραδοσιακές γωνιές του οικισμού, του ναού των Εισοδίων της Παναγίας καθώς και του λαογραφικού μουσείου. Κύριος ξεναγός ήταν ο Παναγιώτης Βελτανισιάν φιλόλογος-λαογράφος τον οποίο και ευχαριστούμε για το μεράκι και τις επιστημονικές γνώσεις που μας προσφέρει, κάθε φορά που του το ζητάμε. Ευχαριστούμε επίσης και τον πατέρα Αναστάσιο Φελεμέγκα τόσο για την φιλοξενία όσο και για το συνολικό έργο του.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική και θέλουμε να πιστεύουμε και γόνιμη.
Τα συναισθήματα στο τέλος ανάμικτα, μιας και απο τη μια έγινε γνωστό ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και παράδοσης του τόπου, από την άλλη όμως αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα με το μέλλον όσων έχουν διατηρηθεί ως τώρα, αλλά και η θλίψη για όσα έχουν ήδη καταστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι πραγματικά κρίμα ένας τέτοιος ιστορικός πλούτος, να μην υπάγεται σε κανένα καθεστώς προστασίας και να ρημάζει κάτω από τη γενική απάθεια.
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ θα συμβάλει στην προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσης σε ότι είναι εφικτό γιατί η γνώση και διατήρηση της παράδοσης του οικιστικού μας περιβάλλοντος είναι πραγματικό δείγμα πολιτισμού.
Η εκδήλωσή μας αυτή θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει συνέχεια και για άλλες περιοχές του νησιού.
Δείτε φωτογραφίες από το οδοιπορικό εδώ.